In tegenstelling tot vele Belgen heb ik een liefdesverhouding met onze noorderburen. Het begon al van kleins af aan toen mijn tante verhuisde naar Nederland en onze band is er sindsdien alleen maar sterker op geworden (zowel met het land als met de tante). Toegegeven, ze zijn wel eens luidruchtig en heel erg aanwezig maar geen enkele relatie is perfect, toch? En tot op de dag van vandaag kan ik urenlang geboeid luisteren naar dat sappige taaltje met idem dito uitdrukkingen. Gelukkig voor mij heb ik twee schatten van Nederlandse tantes die op familiegelegenheden wel eens ‘het één en ander uit hun botten durven slaan’. Een bloemlezing van ons recente familieweekend in de Ardennen:

Dat is een mes waar Sinterklaas gerust op kan gaan zitten ␥ Een, op het moment zelf, verzonnen uitdrukking van tante 2 (die geboren en getogen is in Nederland) voor een bot mes. Een creatieve vondst en dan ook nog eens aangepast aan de tijd van het jaar, daar word ik nu eens blij van.

Ik ben gekke Henkie niet ␥ Oftewel, mij gaan ze niks wijsmaken, ik ben niet gek. Geen idee wie Henk is en of hij al dan niet rijp is voor het gekkenhuis maar het lijkt mij wel iets om het onderwerp te zijn van een uitdrukking.

Oh, ga toch fietsen stelen ␥  Op het internet vond ik ook nog de iets langere versie ‘Ga toch fietsen stelen op het Damrak’. Iets wat gezegd wordt als je van iemand af wil komen die vervelend doet. Het Damrak blijkt in Amsterdam te liggen en de naam te zijn van een straat en een water tussen de Dam en het Centraal Station. Mocht je ooit eens in Amsterdam zijn en iemand willen imponeren met je Amsterdamse kennis… Geen dank!

Die reclame is wel heel erg verneukeratief ␥ Een benaming voor iets dat misleidend is. Ik las op deze website (wat ik overigens een hele leuke website vond voor mezelf maar ook voor mensen die  Nederlands leren en die genoeg hebben van dat duffe schoolboeknederlands) dat verneukeratief (logischerwijs) afgeleid werd van het werkwoord verneuken, een werkwoord dat blijkbaar al voorkwam in de jaren 1800! Leuk om te weten dat Godfried, Engelbertus en co ook al eens iets durfden te verneuken, de schavuiten!

Spuit elf zegt ook eens iets ␥ Dit wordt gebruikt wanneer een (onbeduidend) persoon ook nog iets wil zeggen of wanneer iemand iets (onbeduidend) toevoegt aan een conversatie. Het is afgeleid van de uitdrukking ‘Spuit elf geeft ook nog modder’ en zou verwijzen naar een brandweerspuit die enkel modder oppompt in plaats van water. En dus bijgevolg overbodig is (een beetje zoals mijn laatste zin).

? Óf ik ben kippig óf het is echt weg ␥ Kippig wordt gebruikt om te verwijzen naar iemand die niet goed ziet. Ik had het alleszins niet kunnen raden. Al wees het internet er mij wel op dat ook de uitdrukking ‘blinde kip’ de relatie legt tussen deze diersoort en een eventuele visusstoornis. Heb ik iets gemist in de les biologie?

De hond slaat aan ␥ Na de vaatwasmachine en de verwarmingsketel bleek onze hond ook wel eens aan te slaan. Wanneer hij dan weer ‘uitslaat’ weet niemand maar blijkbaar is het een vaker voorkomend woord in Nederland om aan te geven dat een hond begint te blaffen.

Mochten jullie nog leuke uitdrukkingen kennen, laat gerust weten! Behalve de tantes. Die moeten alles opsparen om het er op het volgende familieweekend weer logorrhea-gewijs uit te gooien. Iets zegt me dat ik tegen dan best een notitieboekje aanschaf ?

Veel liefs,

Liesbeth