Zoals ik in mijn vorig bericht al even aanhaalde, heb ik mijn kat ‘ontmoet’ via de website van Kat Zoekt Thuis. Dit is een vzw, opgericht door een aantal gepassioneerde vrijwilligers, die zich ontfermt over het lot van zwerfkatten. Ze staan in voor het voederen van zwerfkatten, opvangen en verzorgen van zieke katten, sterilisatie en castratie, … Zwerfkatten die tam blijken te zijn, worden tijdelijk bij een opvanggezin ondergebracht en ondertussen wordt gezocht naar een definitieve thuis voor deze lieverds.

Een prachtig initiatief en toen ik, een vijftal jaar geleden, op zoek ging naar een harige huisgenoot, was de keuze snel gemaakt om dit via Kat Zoekt Thuis te doen. Het grootste voordeel vond ik hun  website. Daar staat per kat, naast een recente foto, ook een uitgebreide én eerlijke beschrijving (wat bij mensendatingwebsites wel eens durft tegen te vallen ?). Het is in iedereens belang om het karakter van de kat zo goed mogelijk te omschrijven zodat mensen die ze in huis nemen, weten wat hen te wachten staat. Ook mogelijke minpuntjes zoals veel aandacht nodig hebben, aan meubels krabben, bepaalde ziektes, … worden vermeld. Je koopt dus zeker geen kat in een zak! (aaah, woordmopjes)

Bij de omschrijving van Guus (oorspronkelijk Gaya) stond volgende omschrijving:

Gaya, kattin, °2001: Gaya werd ooit als huiskat achtergelaten aan het einde van een doodlopend straatje, een ideale dumpplaats blijkbaar aangezien hier reeds verschillende huiskatten hetzelfde lot ondergingen en voor een aanzienlijk aantal nakomelingen zorgden. Het merendeel van deze kittens hebben we afgelopen zomer kunnen vangen en plaatsen in een warm gezin. Inmiddels konden we ook alle volwassen poezen vangen en steriliseren. Degene die te verwilderd zijn voor plaatsing worden terug uitgezet nadat zij voldoende hersteld zijn van hun operatie. Gaya moet ooit een huiskat geweest zijn aangezien zij zich vlot laat aanraken, maar gezien haar leeftijd heeft zij vermoedelijk verschillende jaren buiten geleefd waardoor zij wat vervreemd is t.o.v. mensen aangezien zij aanvankelijk wat angstig reageert. Het duurt echter niet lang eer ook zij ontdooit en ten volle geniet van de vele aaikes. Mensen die haar adopteren moeten er dus rekening met houden dat ze haar even de tijd moeten geven om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en de mensen die erbij horen wat met een beetje geduld en héél véél liefde zeker geen probleem mag vormen. Gaya werd gesteriliseerd, gevaccineerd, ontvlooid en ontwormd, er wordt een bijdrage in de dierenartskosten gevraagd.

Ik was onmiddellijk gecharmeerd door haar foto en door de omschrijving. Héél véél liefde geven was geen probleem en aangezien ik toen nog alleen op een appartement woonde, had ze ook de nodige rust om te wennen aan de nieuwe situatie. Na een telefoontje met het opvanggezin, ging ik op een eerste date. Ze was aanvankelijk wat afwachtend maar haar nieuwsgierigheid en drang naar aaikes was toch groter dan de schrik. Op het einde van de date was mijn hart gestolen en heb ik beslist om haar te adopteren. En dat bleek de beste beslissing ooit te zijn. Van schuwe kat die zich verborg op alle mogelijke donkere plaatsen, is Guus getransformeerd naar een echte madame vol zelfvertrouwen die niets liever doet dan komen vleien. Ze is in al die jaren zo positief geëvolueerd, dat hield ik in het begin niet voor mogelijk. Proud mama for sure!

Al zet bovenstaande ‘contactadvertentie’ toch ook aan het denken. Want de problematiek van zwerfkatten is er de afgelopen jaren zeker niet op verbeterd. Ik las op de website van de overheid dat de Belgische kattenpopulatie elk jaar stijgt met 6%! En dat terwijl de asielen al overvol zitten en initiatieven zoals Kat Zoekt Thuis nu al overbevraagd worden. Het blijft daarom zo belangrijk om je kat te steriliseren zodat je niet plots 5 (weliswaar überschattige) kittens in huis hebt rondlopen waar je eigenlijk geen weg mee weet. Het is trouwens wettelijk verplicht om elke kat die van eigenaar verandert, te steriliseren en te chippen (ongeacht de leeftijd). Zo niet, riskeer je een boete.

Mochten er mensen interesse hebben om de vzw te steunen, dan kan dit op verschillende manieren.

? Op 8 oktober vindt de jaarlijkse spaghetti-avond plaats in Gent (inschrijven is verplicht, meer info op de website). Spaghetti eten én ondertussen een goed doel steunen, beter wordt het niet! ?
? In de regio Gent en Brugge zijn vrijwilligers en gastgezinnen nog steeds van harte welkom, wie zich geroepen voelt om tijdelijk poezen op te vangen of mee te helpen met de andere vrijwilligers, kan dat zeker laten weten.
? Mensen die op zoek zijn naar een harige pluizebol, moeten zeker eens kijken op de website! Die staat boordevol poezen die nog op zoek zijn naar een zogenaamd ‘gouden mandje’. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je daar zooooveel liefde van terug krijgt (én kattenhaar… maar toch vooral ook veel liefde ?).
? Mensen die al 5 katten hebben, allergisch zijn, of andere goede redenen hebben om geen katten (meer) te adopteren, kunnen ook een financiële bijdrage leveren. Vanaf 40 euro zijn deze giften al fiscaal aftrekbaar.
? Wat ik onlangs pas ontdekte (shame on me!), is dat je de vzw ook kan steunen door je aankopen op Zooplus via de website van Kat Zoekt Thuis te doen. Ik koop al jaren katten- en hondeneten via Zooplus maar had niet door dat je op die manier ook de vzw kon steunen. Bij deze dus!

❤️

Veel liefs,

Liesbeth